Efikasno i bezbedno kretanje kroz kuhinju uključuje neka ključna razmatranja:

Uredite svoju kuhinju logičnim tokom

Planirajte svoj raspored: Uredite svoju kuhinju logičnim tokom. Stavite predmete koje često koristite na dohvat ruke, a manje korišćene predmete držite u udaljenijem ili iznad glave skladišta. Čiste staze: Održavajte jasne puteve između radnih ploča, uređaja i drugih kuhinjskih elemenata. Izbegavajte nered kako biste sprečili nesreće. Radne zone: Organizujte svoju kuhinju u različite radne zone, kao što su oblasti za pripremu, kuvanje i čišćenje. Ovo minimizira nepotrebno kretanje i čini zadatke efikasnijim.

Radni tok trougla: U zoni za kuvanje, koncept „trougla rada u kuhinji“ je koristan. Ovaj trougao povezuje šporet, sudoper i frižider. Efikasan raspored kuhinje minimizira rastojanje i prepreke između ove tri oblasti. 

Bezbednost na prvom mestu: Imajte na umu bezbednost dok se krećete kroz kuhinju. Koristite podmetače protiv klizanja u blizini sudopera i šporeta i čuvajte oštre predmete na sigurnim mestima. 
Pravilno osvetljenje: Odgovarajuće osvetljenje je neophodno za bezbedno kretanje u kuhinji. Pravilno osvetljena radna mesta pomažu u sprečavanju nezgoda. 
Pazite na svoje noge: Budite oprezni u vezi sa prosipanjem i klizavim podovima. Odmah očistite prosipanje kako biste izbegli nesreće. 
Bezbednost dece i kućnih ljubimaca: Ako imate decu ili kućne ljubimce, razmislite o njihovoj bezbednosti. Instalirajte sigurnosne kapije ili brave da biste ograničili pristup opasnim područjima. 
Izbegavajte preopterećenje: Nemojte preopteretiti radne ploče uređajima ili neredom. Ovo će osloboditi prostor za pripremu hrane i olakšati kretanje. 
Organizovano skladištenje: Koristite dobro organizovane ormare i fioke kako biste stvari držali dostupnima i sprečili prekapanje. 
Razmislite o aparatima: Postavite uređaje poput mikrotalasne pećnice, mašine za pranje sudova i kante za smeće na pogodna mesta. Ovo može sprečiti nepotrebne pokrete tokom pripreme obroka i čišćenja.
Redovno održavanje: Održavajte kuhinju tako što ćete popraviti sve labave ručke, vrata ormarića ili slomljene pločice. Dobro održavana kuhinja je sigurnija za navigaciju. 

Prateći ove smernice, možete se kretati svojom kuhinjom efikasno i bezbedno, čineći pripremu obroka i svakodnevne aktivnosti praktičnijim i prijatnijim.